Doğal Güzellikler

DİPSİZ GÖL

Dipsiz göl deyince insanda, bir ürperiş yaratan sonsuzluk hissi uyanabilir. Oysa her şey gibi bu gölünde bir sonu vardır. Gölün orta kısmi diğer taraflarına göre daha de­rin olduğu için bu ismi almıştır. İlçemizin kuzeybatısına düşmektedir. Dipsiz göle ulaşmak için Tosya- An­kara ve İstanbul şosesini ta­kip eden 14 Km. den, Karabey Jandarma karakolundan stabilize yola çıkmak yeter­lidir. Bu cennet kösesine gidebilmek için Tosya’dan 25 km. uzaklaşmak Orman İşletme Müdürlüğüne ait konaklama ve din­lenme tesisleri ile  unu­tulmaz bir gün yaşanabilir. Göl, suyunu bulunduğu ye­rin yanlarındaki dereciklerden almaktadır. Gölün alanı 500 m2’dir..

YEŞİLGÖL 

Tabiatın güzelliğini özünde saklayan, simgesi olan yeşili, gözler önüne seren bir diğer göl de “Yesilgöl”dür. Etrafını çev­releyen yeşil ormanın göle yansıyan rengi ve yosunların etkisi ile yeşil olarak görülür ve “Yesilgöl” ismi de buradan gelir.

Yesilgöl, ilçemizin güne­yinde Sekiler köyünün arka kısmına   düşmektedir.   Sevinçören Köyü  ve Kargın Köyünü takiben stabilize bir yolla ulaşımı  sağlanmaktadır. İlçeye uzaklığı 30 km olup, alanı da 1000 metre­karedir. Göl suyunu bulunduğu yerin altından ve yanlarındaki  dereciklerden   almaktadır.  Orman  İşletme Müdürlüğünün işyeri  merkezinde olan gölün etrafında piknik ve mesire yerleri de bulunmaktadır.

ÇUKURHAN

 Tosya merkezine 25 km  uzaklıkta bulunan Çukurdan, doğal piknik alanlarına ve Orman İşletme Müdürlüğüne ait Bungalova evlerine sahiptir. Tesisin etrafında doğal sular yeşil alanlar ve spor alanları mevcuttur.

BAĞ EVLERİ (GÜMELE)

Tamamı ahşap ve kerpiçle yapılan çoğunluğu 2 katli dubleks yalpılardır. 1’inci katında yerel ağızla “çıkartma” adi verilen 3 tarafı açık üstü ahşap çatı ile kapalı teras bulunur. Genelde banyo yerine ahşap yıkanma dolapları kullanılır. Büyüklükleri ise zeminde 40 m2 ile 50 m2 arasındadır. Zemin katlarında girişleri ayrı hayvan beslenebilen ahir ve ağılları  mevcuttur.