TOSYA BELEDİYESİNDEN SOKAK HAYVANLARI AÇIKLAMASI

Tosya Belediyesi tarafından geçtiğimiz dönemlerde yaptırılan Sokak Hayvanları Tedavi ve Karantina Merkezi ile ilgili son günlerde bazı yerel ve ulusal haber sitelerinde yayımlanan ve bölge çevresinde yaşayan sokak hayvanlarının, soğuk havada aç bırakılarak ölüme terk edilmesini konu alan haber ile ilgili Tosya Belediyesi Çevre Koruma ve Veterinerlik hizmetleri birimi tarafından açıklamalarda bulunuldu.

Yapılan haberlerin tamamen asılsız ve gerçekten uzak olduğu dile getirilirken söz konusu haberde bahsedildiği gibi yüzlerce sokak hayvanının olmadığı, burada yaşayan hayvanların mezbaha artıklarıyla beslendiği, hatta hazır mamaları da bu nedenle sokak hayvanlarının yemediği ifade edildi.

Söz konusu haberde dile getirilen Sokak Hayvanları Tedavi ve Karantina Merkezi’nin sadece geçici olarak ısırık ve kuduz vakalarında kısa süre sokak hayvanlarının tutulabileceği bir yer olduğu ifade edilirken hiçbir şekilde sokak hayvanlarının doğal ortamından uzaklaştırılamayacağı kaydedildi.

Söz konusu yalan haber yapan internet sitelerine karşı yapılan açıklamada şu sözlere yer verilmiştir. “Son günlerde yerel internet siteleri ve ulusal basına servis edilen bazı haberlerde Tosya Belediyesi’ne ait barınak etrafındaki bazı köpeklerin açlığa terk edildiğine dair haberler çıkmakta. Ancak haberler tamamıyla asılsız, Tosya Belediyesi’ne ait şu anda faal olan bir barınak söz konusu değil. Habere konu alan yer Tosya Belediyesi’ne ait karantina ve bakım merkezi. Isırık vakalarında veya bulaşıcı hastalık riski ihbarlarında şüpheli hayvanların getirilip belli bir süre tedavi edildiği yerdir. Burada uzun süre bir bekletme olmuyor, Kuduz vakaları için en az 10 günlük bir süre hayvanlar burada tutuluyor. 10 gün sonunda alındığı ortama bırakılıyor herhangi bir şüpheli durum söz konusu değilse. Diğer karar verilemeyen durumlarda Kastamonu Belediyesi İleri Tanı ve Teşhis Barınağına gönderilmektedir. Habere konu alan mezbaha alanıdır burada kesim artıkları sokak hayvanlarına gıda olarak verilmektedir. Hatta o kadar ki hayvanlar doğal beslendiği için fabrikasyon aldığımız mamaları bile hayvanlar bunları yemiyor, tüketmiyorlar. Ayrıca sokak hayvanları ile ilgili ihbarda bulunulduğunda açlıktır, hastalıktır, kazadır belediyemizin nakil ekibi sürekli Kastamonu Belediyesi’ne ait bakımevine hayvanlarımızı geceli gündüzlü 24 saat nakil yapılmaktadır. Herhangi bir hastalık nedeniyle, açık nedeniyle veya herhangi bir nedenle hayvanların terk edilme olayı kesinlikle yoktur. Tabi bu haberler yanlı, taraflı, objektif olmayan, belediye ile farklı sorunları olan ve bu sorunlarını bu iş üzerinden halletmeye çalışan, belediyeyi köşeye sıkıştırmaya çalışılan işlerdir. Tabi bunların tarafı değiliz. Hiç bir sokak hayvanı kışın açlıktan ölüme terk edilmiş bir durumu yoktur. Vatandaşlarımızın ihbarları da  ciddi şekilde değerlendirilmektedir. Değerlendirilen ihbarlar yapılabilecek bir şey varsa ilçe merkezinde, burada yapılamayacak işlemler varsa Kastamonu bakım merkezine nakil ettirilmektedir.  Ayrıca gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapılmaktadır; çiftlik köprüsü olsun, eski çöplük merkezinde olsun onlarla da bu konular görüşülebilir. Hiç bir şekilde açlıkla veya hastalıkla ölüm söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu şekilde açlıktan, hastalıktan veya kazaya karışmış hayvanlar olduğunu gördüğünde belediyemizin ilgili birimlerine ihbarda bulunurlarsa belediyemiz ekipleri gerekenleri yapacaktır.

20.12.2018