NEVRUZ ATEŞİ FEN LİSESİNDE YANDI

Tosya Fen Lisesi'nde Nevruz Programı Düzenlendi

Her yıl olduğu gibi bu yılda Nevruz coşkuyla kutlandı. Nevruz ateşi yakıldı, örs üzerinde demir dövüldü, çeşitli oyun ve eğlenceler düzenlendi, kazanlarda yemekler yapıldı ve büyük sofralar kuruldu. Kaymakam Deniz Pişkin,Belediye Başkanı Kazım Şahin, Meslek Yüksek Okul Müdürü Selahattin Kaymakcı, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mutlu, Emniyet Müdürü Kazım Ejder, Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu, okul müdür ve müdür yardımcıları ile öğrencilerin katıldığı kalabalık bir etkinlikle kutlamalar gerçekleştirildi.
Saygı duruşu, İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan program Fen Lisesi Müdürü Adil Öztürk’ün açılış konuşması ile devam etti. Ardından Kaymakam Deniz Pişkin’in örs üzerinde demir dövmesi ve protokol üyelerinin hep birlikte Nevruz Ateşini yaktılar. Yakılan ateşin etrafında dans ve ateş üzerinden atlama etkinlikleri yapıldı. Başkan Kazım Şahin ve Başkan Yardımcısı Ali Mutlu öğrencilere eşlik ederek nasıl dans edecekleri konusunda onlara yardımcı oldular. Yemek kazanlarını kontrol eden protokol üyelerinden Kaymakam Deniz Pişkin ve Başkan Kazım Şahin kepçeleri alarak keşkek karıştırdılar. Parkur yarışı, halat çekme, çuval yarışı gibi yarışmalarda kıyasıya rekabet eden öğrenciler program sonunda davul zurna ekibi eşliğinde halay çekerek Nevruzu kutladılar. Daha sonra program yemek ikramı ile son buldu.
İnsanların yaşamında mevsimlerin önemli rol oynaması, ilk insanlardan günümüze kadar gelen değişmez bir gerçektir. Bu nedenledir ki insanlar, çetin kış şartlarının yerini doğanın kendini tazelediği güzel günlere bıraktığı baharın gelişini coşkuyla kutlamışlardır. Bu kutlamalara Nevruz adı verilmiştir. Nevruz hakkında tarihte ilk yazılı kaynak 2’nci yy. da Pers Krallığında tutulmuş ve M.Ö. 5’nci yy ilk kutlamaların yapıldığına dair bilgiler verilmiştir. Yani bundan 15000 yıl öncesine kadar dayanan bir geçmişi vardır Nevruz’un. Göçebe yaşam süren Türkler, çetin geçen kıştan sonra gelen bahar, doğanın canlanması, çiçeklerin açması, her tarafın yeşil renge bürünmesi bolluk ve bereketin başlaması anlamına gelen Nevruz’u bayram havasında kutlamışlardır.

21.03.2018